U heeft een Huis op Kreta!

Nu u een huis op Kreta heeft zijn er een paar zaken waar u rekening mee moet houden. Wij kunnen u als geen ander helpen. Wij wonen al jaren op Kreta en kennen uitstekend de weg!

Voordat u naar Kreta reist kunnen wij de sleutel voor u regelen. Ook het veranderen van sloten kunnen we voor u doen. Laat het ons weten voordat u naar Kreta komt zodat alles goed geregeld is voor uw aankomst. Mocht u accommodatie, taxi of huurauto nodig hebben dan helpen wij u graag.

Op Kreta zult u eerst uw advocaat bezoeken en uw eigendomspapieren ophalen.

Verder kunnen wij u helpen bij het vinden van (indien nodig) een betrouwbare, Engelssprekende:

  • accountant
  • aannemer
  • architect of bouwkundige
  • notaris
  • persoon die op uw huis kan passen
  • verzekeringsagent

Het liefst gaan we met u mee op zoek naar witgoed, electrisch apperatuur en meubelen! Of we leggen u uit waar de beste winkels zijn.

De accountant

Onroerend goed belasting zal vanaf 2011 ingevoerd worden. Door het aantonen van inkomen (in Nederland of Belgie) kan het zo zijn dat het onroerend goed belasting vrijwel niets is. Een accountant kan u hier verder in wegwijzen. Wij kunnen u voorstellen aan een goede Engelssprekende boekhouder in uw buurt. De accountant heeft u nodig voor het maken van uw jaarlijkse belastingaangifte in Griekenland. Of eventueel met BTW aangifte in geval u een zaak op Kreta begint.

De aannemer

Misschien is uw huis nog niet helemaal zoals u wenst en heeft u een betrouwbare aannemer nodig. Huis op Kreta (Irma Maniadaki Hartman) is zelf een geregistreerde aannemer. Maar we stellen u met alle plezier ook voor aan collegaes. Het is altijd aan te raden om een aannemer bij u in de buurt uit te zoeken. Ten eerste zijn de (reis)kosten lager. Ten tweede zal de aannemer zijn reputatie in eigen gebied hoog willen houden. U moet ook altijd eerst ander werk van de aannemer bekijken en kijken of het klikt. Misschien wilt u een traditioneel Kretens huis en is uw aannemer gespecialiseerd in nieuwbouw: zoek dan nog even verder! Geef op papier aan welke werken u uitgevoerd wilt hebben en vraag voor een offerte op papier. Laat het duidelijk zijn of de BTW bij de prijs is inbegrepen. Vraag ook of er nog bijkomende IKA kosten zijn. IKA is het ziekenfonds voor bouwvakkers. Het is altijd de verantwoordelijkheid van de huiseigenaar om IKA te betalen over de bouwwerkzaamheden. Let op: Zelfs als u zelf de (zichtbare) bouwwerkzaamheden doet moet er officieel IKA betaald worden!

De architect of bouwkundige

Bij grote verbouwingen of nieuwbouw heeft u altijd een architect of bouwkundige (politikos michanikos) nodig. Hij/zij alleen kan een bouwvergunning aanvragen. Een bouwvergunning is al nodig als u een dak vervangt. Ook als u het huis uitbreidt of verkleint. Laat u goed voorlichten. Wij als huis op Kreta hebben jarenlange ervaring op de huizenmarkt en in de bouw. Maak daar gebruik van! Bepaal van te voren met de bouwkundige of de BTW in de prijs van de vergunning is inbegrepen. In geval van nieuwbouw is het erg belangrijk om met de bouwkundige af te spreken wat er bij de prijs is inbegrepen: zal hij bij de bouw aanwezig zijn? Zo ja, in welke mate? Is in de prijs ook inbegrepen om "af te tekenen" als het huis klaar is zodat u electriciteit kunt aanvragen?

De Notaris

De notaris heeft u na aankoop nodig voor het opmaken van een testament in Griekenland. Dit is niet duur en wel belangrijk. U moet natuurlijk hier hetzelfde laten vastleggen als u het Griekse vastgoed ook in een Nederlands of Belgisch testament heeft beschreven. U krijgt om veiligheidsredenen geen kopie van het testament en zult dus in een brief moeten schrijven bij welke notaris het testament is opgemaakt. Mocht er na overlijden geen Grieks testament zijn dan is het voor de nabestaanden erg moeilijk de vereiste documenten uit Nederland of Belgie te verkrijgen. Een van de verplichte documenten bij een erfeniskwestie is een uitdraai van het bevolkingsregister waarin staat wie de nabestaanden zijn. In Griekenland is dat een standaard formulier en voor Grieken eenvoudig te verkrijgen. In andere Europesche landen is het niet standaard en erg moeilijk dit formulier te krijgen welke noodzakelijk is voor de afhandeling van een erfeniskwestie. Om deze reden raden wij u ten sterkste aan een testament in Griekenland op te laten maken.

Onderhoud

Als u niet permanent op Kreta komt wonen zult u waarschijnlijk iemand willen aanstellen om af en toe uw huis te inspecteren. Deze service wordt op maat aangeboden op Kreta. Moet uw zwembad elke week gereinigd worden, uw huis schoongemaakt voor en na een bezoek, uw tuin onderhouden worden, uw huis een jaarlijkse verfbeurt? Het kan allemaal. Zorg ervoor dat u dezelfde taal spreekt en duidelijk is wat wel en niet inbegrepen is in de service. Kennen ze betrouwbare en kundige loodgieters, electriciens etc? Natuurlijk kunnen we u helpen in het vinden van een maintenance bedrijf.

Verzekering

We kunnen u desgewenst voorstellen aan een verzekeringsagent voor o.a. inboedel en opstal verzekering. Autoverzekering. Ziektekostenverzekering. Aanvullende pensioensregeling, etcetera. Wees er zeker van, bij een opstal verzekering, dat