Nederlanders en Belgen op Kreta:

Er wonen en werken heel veel Nederlanders en Belgen op Kreta. Er zijn op Kreta een vijftal scholen gevestigd voor Nederlandstalig onderwijs, te weten in Heraklion, Agios Nikolaos, Piskopiano, Rethimnon en Chania. De school in Heraklion is de grootste en heeft ook een Nederlandse/Vlaamse vereniging. Het onderwijs is voor peuters vanaf 2 jaar en 3 maanden tot en met het voortgezet onderwijs. De kinderen kunnen eventueel later in Nederland of Belgïe gaan studeren, mits ze hier ze voor hun Nederlandse taal examens slagen. Het onderwijs wordt gedeeltelijk gesubsidieerd door de Nederlandse overheid. Alle kinderen gaan naast het Nederlandse onderwijs ook naar de Griekse school. De peuters vanaf 2 jaar en 3 maanden tot en met 4 jaar gaan één of twee ochtenden per week naar school, afhankelijk van het aantal peuters. De kinderen van groep 1 tot en met het voortgezet onderwijs gaan twee namiddagen van elk 1,5 uur naar school. De lessen worden ingeroosterd van maandag tot en met vrijdag tussen 16:30 en 19:30. Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Vereniging NTC 'De Tulpenbolletjes' (peuters, basis- en voortgezet onderwijs)
Stenimachou 3, 71305 Heraklion
Tel+Fax 2810-311175
e-mail: ntctulp@otenet.gr
website: www.tulp.gr

De adressen van de andere scholen hebben we niet voorhanden, maar kunnen we desgewenst voor je opzoeken.

Veel Nederlandse en Vlaamse vrouwen (er gaan geruchten rond dat het er zo'n 2000 op Kreta zijn?!) zijn getrouwd met een Kretense man. Natuurlijk zijn er ook Nederlandse singles en couples op Kreta. Het verschil is dat in het eerste geval de Nederlandse cultuur vermengd wordt met de Griekse. In het tweede geval blijft het binnen je huis gewoon Nederlands/Belgisch. In een gemengd cultuur moet je je dus veel meer aanpassen aan de Griekse cultuur, maar heb je daar ook hulp bij van je partner en eventuele kinderen. Heb je binnenshuis vrijwel alleen te maken met de Nederlandse/Belgische cultuur dan is het moeilijker om alle facetten van de Griekse te leren kennen. Je hebt geen Griekse familie om je te ondersteunen.

Er zijn ondertussen al meerdere winkels waar je gewoon typisch Nederlandse producten kunt kopen. De Nederlands winkel op Kreta vind je in Sissi en op hun website www.nederlandsewinkel-kreta.nl Eigenlijk is alles wat je in Nederland/België hebt ook op Kreta te vinden. Dat is toch heel wat anders dan zo'n vijfentwintig jaar geleden toen er op het hele eiland zelfs geen maandverband te koop was..! Dan hebben wij het als 'nieuwe' immigranten op Kreta toch wel heel veel makkelijker hoor. Nederlanders en Belgen zijn over het algemeen graag geziende gasten op Kreta. Doe je een beetje je best dan wordt je met alle liefde opgenomen door de Grieken. Persoonlijk ben ik gestopt met het vergelijken van Nederland met Griekenland. Eén van de misschien wel meest typerende verschillen tussen Nederlanders en Grieken is het volgende:

Kom je in Nederland bij iemand aan de deur onder etenstijd, dan wordt de deur voor je neus dichtgedaan omdat je ongelegen komt... Kom je op Kreta bij iemand aan de deur onder etenstijd, dan wordt de deur wagenwijd voor je opengedaan, je had niet op een beter tijdstip kunnen komen, je kunt meteen aanschuiven...!!

Wij van Huis op Kreta wonen allemaal al 10 jaar of meer op Kreta. We hebben al veel mensen zien komen, maar ook mensen weer zien gaan. Wij willen natuurlijk het liefst dat iedereen zich lekker thuis voelt in hun huis op Kreta. Daarom mag u altijd bij ons aankloppen, al was het maar even voor een (Nederlands) praatje. Wij kennen uitstekend de weg en kunnen u dus als geen ander bijstaan in uw Kretense avontuur. We zijn open en eerlijk en delen graag onze kennis met u.

Irma Maniadaki-Hartman
Huis op Kreta
(0030) 28410 71118
info@huisopkreta.nl